top of page
Børn Stor-En

Historien om Troldene fra Stor-En

Fortælling

I 2018 udgav jeg ”Troldene fra Stor-En” en bog for børn fra 4 – 10 år, der er en dejlig bog om det forunderlige, der kan ske når man bliver ven med dén man slet ikke troede, man kunne blive ven med. Men det er jo sådan, at når noget går galt, må man gøre noget – der må handles. Bogen er en god samtalebog, og jeg læser og fortæller historien og tager bagefter genre børnene med ind i historien i en snak om, hvor de evt. kan se sig selv i historien om nogle herlige trolde.

 

Stor-En er en sø langt oppe i Sverige. Her bor der en troldefamilie og de har det dejligt med hinanden og med alle dyr i de store skove. Næsten alle dyr, for de har tre fjender. Det er ulven, bjørnen og kongeørnen, der alle tre elsker en lille, saftig trold, det er nemlig deres livret. En dag bliver tre troldeunger taget af de tre fjender, og det er lige ved at gå helt galt, - men kun lige ved.

 

Lad børnene lytte til en sød historie med indhold og mening, med liv og gys, alvor og grin og uhygge – men det ender godt, og vi kan alle ånde lettede op – puh ha, men det var tæt på…..

 

2 x 45 min eller efter aftale

 

Hjælpemiddel: Ved større forsamlinger bærbar mikrofon

 

Honorar: kr. 2.500,00 + transport 

Maren Muhko - Historien om en ko der fik nok og gik sin vej

Fortælling

2018 udgav jeg ”Maren Muhko” en bog for børn fra 4 – 10 år, der er en dejlig bog om det forunderlige, der kan ske når man bliver ven med dén man slet ikke troede, man kunne blive ven med. Men det er jo sådan, at når noget går galt, må man gøre noget – der må handles. Bogen er en god samtalebog, og jeg læser og fortæller historien og tager bagefter genre børnene med ind i historien i en snak om, hvor de evt. kan se sig selv i historien om en herlig ko og ørn og dens unger.

Maren bor hos en bondemand, der både er doven og nærig. En dag får hun nok og går ud i verden for at finde et bedre sted, hvor hun og hendes ko-venner på gården kan bo. Men hvor er verden? Dér har Maren jo aldrig været så, hvor skal hun gå hen? Heldigvis møder hun ørnen og den kender verden og endda også en dejlig gård, hvor køerne kan bo. Maren vil der hen lige med det sammen, men så let går det ikke. Først må Maren hjælpe ørnen med at redde dens unger, der er kommet galt af sted. Ørneungerne har været uforsigtige, og det bliver et slid for Maren at hjælpe dem, men det er ulejligheden værd. Tænk, at en ko og en ørn kan blive venner, men det kan de.

 

Også her kan børnene lytte til en sød historie med indhold og mening. Vi er lige ved at bide negle og vi får næsten sved på panden for – går det!? Ja det gør det….

 

2 x 45 min eller efter aftale

 

Hjælpemiddel: Ved større forsamlinger bærbar mikrofon

 

Honorar: kr. 2.5 00,00 + transport 

H. C. Andersen og folkeeventyr for børn

Fortælling

”Da løftede den på én gang sine vinger, de bruste stærkere end før og bar den kraftigt af sted; og før den ret vidste af det, var den i den dejligste have, hvor æbletræerne stod i blomst, hvor syrenerne hang duftende på lange grønne grene ned imod de bugtede kanaler……”

Hos H. C. Andersen finder vi de dejligste eventyr, der med klogskab, humor, glæde, sorg og bekymring bringer os ind i hans finurlige univers, hvor vi møder skæve eksistenser, søde dyr og helt almindelige mennesker.

Lad børnene lytte til H. C. Andersens eventyr i en både varm og lun gengivelse, hvor jeg fortæller til både små og større børn og – ja, de voksne må også godt være med. Jeg fortæller med stor respekt for Andersens fine sprog og sprogtone.

 

I Folkeeventyrene finder vi også det finurlige univers, som jeg også fortæller med varme, alvor og humor.

 

Hvilke eventyr jeg skal fortælle, tid og honorar efter aftale.

Aldersgruppe: fra 3 år og op

Troskab – Frederik 4. og Anna Sofie Reventlow

Foredrag

Historien om en usædvanlig konge og Danmarks eneste ikke fyrstelige, men kronede dronning, er en historie om stor lidenskab og kærlighed. Men det er også historien om utroskab, anger og skyld.

 

Frederik 4. var en passioneret konge, beundre af kvinden og et lidenskabeligt menneske. I livet mødte han store pligter og han sled sig op i arbejdet for sit rige. 24 år gammel indgik han pligtægteskab med Louise, men først i ægteskabet med Anna Sofie fandt han ro, hengivenhed og den kærlighed, der bar ham gennem store sorger og bekymringer i sin tid som konge, hvor det danske rige blev ramt af Danmarks største pestepidemi, Store Nordiske Krig, Københavns brand, iskolde vintre og sjaskvåde somre – og ikke mindst hans ulykkelige forhold til kronprinsen.

 

Fra sine rejser førte han inspiration af barokkens byggerier med sig til Danmark, som vi kan glæde os over som nogle af vores skatte i danske bygningskunst.

 

Anna Sofie blev født ind i en fornem dansk – holstensk adelsslægt og mødte sin skæbne under et maskebal på Koldinghus i vinteren 1712, medens Danmark var i krig og kongen var gået i  vinterkvarter på slottet. Dét bal blev både deres og dronning Louises skæbne. Efter kongens død tilbragte Anna Sofie sine sidste leveår i eksil i barndomshjemmet på Clausholm nær Randers, forvist fra hoffet af rigets nye konge, Christian 6. Han tog alt fra hende, men Clausholm måtte hun beholde og kærligheden til Frederik 4. boede hos hende til hendes død.

Et indsigtsfuldt og bevægende foredrag om et væsentligt stykke Danmarkshistorie og to menneskeskæbner, der kom til at krydse hinanden ved et maskebal, medens pesten rasede i København.

2 x 45 min

Hjælpemidler: Bærbar mikrofon og projektor og et bord på ca. 170 cm i længden til rekvisitter og bøger.

Honorar: kr. 4.000,00 + transport

Marie Grubbe - et kvindeliv på slot og i hytte

Foredrag

Et foredrag om forventning og glæde, om skuffelse og forelskelse, om begær og lidenskab, vrede, sorg og et menneskes værdighed til trods for stor fattigdom.

Hun voksede op på Tjele ved Viborg og hos en slægtning i København. Da hun var ganske lille døde hendes mor fra sine to døtre, der blev overladt til tjenestefolk og en rebelsk og temperamentsfuld far, herremanden Erik Grubbe. Efter sin hustrus død tog han den jævne Ane Jensdatter i huset og til sin seng. 17 år gammel blev Marie gift med Frederik 3.’s søn, Ulrik Frederik Gyldenløve, der nød stor gunst både hos sin far og sin halvbror, Christian 5. Men ægteskabet gik i stykker og Gyldenløve sendte Marie retur til sin far på Tjele. Snart blev hun gift igen, forelskede sig i sin kusk, Søren, skilt igen og flygtede sammen med Søren til Falster, hvor de kom til at bo i Boerhuset ved Grønsund. Her gik Marie sin undergang i møde, da Søren kom i fængsel efter mordet på en skipper.

 

Historien om Marie Grubbe er historien om en kvinde, der fulgte sine lidenskaber og gik sine egne veje – bort fra tidens konventioner og forventninger til en kvinde af gammel, anset dansk adel, gift ind i kongehus og adelslægt. Men historien er universel. Den handler om kvinder – og mænd – til alle tider – og den bringer os både tilbage i tiden og frem til i dag.

Et indsigtsfuldt foredrag om tiden for længe siden, der dog bringer os frem til i dag. Jeg lavede et fortællearrangement om Marie for en 8. klasse, og bagefter sagde én af drengene, medens han så tænksom ud: ”Nå, jamen det er jo ligesom i dag…”

2 x 45 min.

 

Hjælpemidler: Bærbar mikrofon, projektor og et bord på ca. 170 cm til rekvisitter og bøger.

Honorar: kr. 4.000,00 + transport

Caroline Mathilde - dronning og elskerinde

Foredrag

Et medrivende og indsigtsfuldt foredrag om lidenskab, passion, sorg, smerte og magtesløshed og ikke mindst om Danmarkshistorie.

 

Hun var 15 år gammel og skulle giftes med den 17-årige danske konge, som hun hverken havde set eller kendte. De sendte hende hjemmefra til et fremmed land, hvor hendes dynastiske pligt var at føde riget en levedygtig arving. Derefter var hendes rolle så at sige udspillet i ægteskabet med en syg mand. Med ansættelsen af Christian 7.’s livlæge, Johan Fr. Struensee, væltede både hendes værdighed som dronning og hendes liv som mor for sine to børn.

 

Historien om Caroline Mathilde handler om et væsentligt stykke Danmarkshistorie, hvor riget fik en højt begavet, fremsynet og næsten umenneskelig dynamisk læge, der satte sig for at reformere et rige hvor mange levede på sultegrænsen, medens hoffet levede langt over evne og sundhedsvæsenet hang i laser. Pennen kradsede og kongen skrev under på hvad som helst, der kom fra hans læges hånd. Med magten og med forholdet til den unge dronning drev han sig mod sin undergang og død. Tilbage var en syg konge, der helt mistede fodfæste og en dronning, der sad i eksil på det engelske slot i Celle.

 

På Koldinghus står en stor rejsekuffert udstillet i sin montre med godt 30 dele i forgyldt sølv til morgenes og aftenens toilette. Den en fremstillet til Caroline Mathildes og fortæller om hendes rejse fra England til København og er et minde om en ganske ung piges skæbne i det danske kongehus.

 

2 x 45 min

 

Hjælpemidler: Bærbar mikrofon, projektor og et bord på ca. 170 cm i længden til rekvisitter og bøger.

Honorar: 4.000,00 + transport

Magt og presstige hos konge og herremand

Foredrag

Et muntert foredrag, hvor vi tager på rejse tilbage til en tid, hvor hverken konge eller herremand holdt sig tilbage, når der skulle festes og man skulle vise, hvad man havde og hvad man kunne. Her var kun det bedste godt nok. Foredraget fører os også frem til i dag, hvor besøg hos Michelin stjernen, kød fra skovkvæg og den lokale gin for længst har taget pusten fra hyggeaftener med Ossobuco og vin fra Den med Tyren.

Da Christian 4. skulle holde bryllup for sin ældste søn, prins Christian, blev det den største og kostbareste fest, der er holdt og vil blive holdet i Danmark. Festen blev kaldt Det Store Bilager og skulle markere Christian 4.’s position i Europa til trods for hans nederlag i 30-års krigen. Prisen på brylluppet svarede til et års samlede statsindtægter for hele det danske rige! Foredraget om Magt og Presstige handler om renæssancens og barokkens magtsymboler. Slotte og herregårde, kostbare heste og vogne, jagt, musik og dans, dragter, smykker, mad og vin, kunst, kolossale husholdninger, haveanlæg – ja listen er lang og ikke mindst spændende, men også morsom for her er også pudsige symboler på magt.

 

Tag med på en munter rejse tilbage i tiden, hvor Danmarkshistorien bliver fortalt med både alvor og glimt i øjet til tanke og eftertanke.

 

2 x 45 min

 

Hjælpemidler: Bærbar mikrofon og projektor og et bord på ca. 170 cm i længden til rekvisitter og bøger

Honorar: kr. 4.000,00 + transport

H. C. Andersen – et besynderligt eventyr

Foredrag

Foredraget om Danmarks store eventyrdigter og forfatter er et causeri over hans liv fra fødsel til død med fokus på hans opvækst og liv i Danmark. Vi synger et par af hans sange og lytter til et par uddrag af hans eventyr.

Mit foredrag om H.C. Andersen er en respektfuld rejse gennem hans barndom, besværlige skolegang og entré på Det Kongelige Teater til forfatterskabet lukkede sig op for ham og gav ham adgang til rejser i både udlandet og rundt i Danmark, hvor han blev en skattet gæst i aristokratiske kredse. Overalt fandt han inspiration til sit forfatterskab og sine sange, men i sig bar han også både sorg og længsel – og ikke mindst barndommens erindringer og skoleganens traume. Men vi må ikke glemme glimtet i øjet og det muntre i fortællingen om Andersen, for han var selv en munter mand.

 

H.C. Andersen er også blevet misforstået, det må vi se at få rede på i min beretning om, hvorfor han var så skattet en gæst i de store huse både i udlandet og ikke mindst i Danmark.

 

2 x 45 min

 

Hjælpemidler: Bærbar mikrofon og projektor og et bord på ca. 170 cm i længden til rekvisitter og bøger.

 

Honorar: kr. 4.000,00 + transport

Børn Muhko
H.C. Børn
Frederik 4.
Marie Grubbe
Caroline M
Magt
H.C.A.
bottom of page