I foredraget skal vi høre om to dronninger, der hver i sær har sat præg på deres tid som dronning og som regent i Danmark - den ene i renæssancen den anden i dag, men fællesskabet er slående til trods for tiden.
Tiden løber, og inden vi får set os om, er det jul igen. Det kan vi glæde os over med forberedelser, og sammenkomster med familie og venner. I julemåneden rykker vi lidt tættere sammen, tænker på dem, vi holder af og dem, der ikke er her mere. Vi tænder mange lys, pynter og køber ind - og spiser lidt for meget – for vi hygger os, og det er dejligt.
I foredraget fortæller jeg om Corfitz Ulfeldts liv og ikke mindst om parrets ægteskab og det levede turbulente liv, der førte til parrets ufattelige rigdom og dramatiske fald og udslettelse.
Historien om en usædvanlig konge og Danmarks eneste ikke fyrstelige, men kronede dronning, er en historie om stor lidenskab og kærlighed. Men det er også historien om utroskab, anger og skyld.
Frederik 4. var en passioneret konge, beundre af kvinden og et lidenskabeligt menneske. I livet mødte han store pligter og han sled sig op i arbejdet for sit rige.
Det lå ikke i kortene, at de skulle blive kunstnere. Tiden, normerne og konventionerne ville noget andet. Lidt undervisning med kridt og ler, ja vist, det gik an og hørte endda til almen dannelse, men at det skulle føre til en uddannelse på trods, i en tid, hvor kvinden giftede sig, fik børn, var husmor, husholderske og hustru, det var et særsyn.
I 1858 blev en lille pige født på gården Mårbacka i Värmland som det ene af 5 børn, der alle voksede op i en kærlig familie midt i det storslåede svenske landskab ved søen Frygen. Her blev Selmas forfatterskab grundlagt, og herfra gik hendes verden videre til uddannelse og arbejde som lærerinde, den svære forfatter debut og senere verdensberømmelse.
I efteråret 1686 slæbte Jørgen Arenfeldt, herremand på godset Rugård ved Ebeltoft, sin sidste heksekvinde til København for at møde i Højesteret. Her skulle han forklare sin sag og sagen var forfølgelsen af Anne Sø Sørensdatter fra Boeslum ved Ebeltoft, som Arenfeldt havde haft i sit fangehul på herregården og siden fået dømt til døden på bålet ved Landsretten i Viborg.
Henrik Ibsen hører med sit dramatiske forfatterskab til verdens aller største dramatikere og til trods for de mange år, der er gået siden han skrev sine banebrydende teaterstykker, er han stadigværk aktuel med sine knivskarpe og psykologiske, ofte næsten sønderflående, protrætter af mennesket.
Et foredrag om forventning og glæde, om skuffelse og forelskelse, om begær og lidenskab, vrede, sorg og et menneskes værdighed til trods for stor fattigdom.
Foredraget om Danmarks store eventyrdigter og forfatter er et causeri over hans liv fra fødsel til død med fokus på hans opvækst og liv i Danmark. Vi synger et par af hans sange og lytter til et par uddrag af hans eventyr.