top of page

Fortællinger

I de dramatiserede fortællinger er kan du lytte til et stykke Danmarkshistorie fortalt med indsigt og indlevelse.

Mine fortællinger er blevet til ved indgående research af den historiske person, tid og vilkår, der er sat ind i en dramaturgisk komposition. I mine fortællinger bliver desuden til ud fra den russiske teaterpædagog og instruktør, Konstantin Stanislavskijs, teorier om indføling og indlevelse.

Mine historiske fortællinger omhandler:

på vej til Värmland.jpg

Jerusalem

- en fortælling fra Dalarna
til Palæstina

I slutningen af 1800 læste den svenske forfatterinde, Selma Lagerlöf, ved et tilfælde en lille notits i dagens avis der fortalte om en gruppe mennesker fra sognet Nås i Dalarne, der var draget til Jerusalem for at bosætte sig i en kristen koloni. De havde solgt alt, brændt alle broer bag sig og skåret alle bånd over for at leve sammen med flere folkeslag i et liv, der blev alt andet end det liv, det havde levet hjemme i Sverige.

Lisbeth på Bål_edited.jpg

Anne Sø Sørensdatter 

- en dramatiseret fortælling om Jørgen Arenfeldts sidste heks 

Fortællingen om Anne Sørensdatter fra Boeslum handler om et mørkt kapitel i vores danmarkshistorie, hvor heksebålene blussede op igen efter 30 års stilstand, da Landsretten i Viborg fik en ny landsdommer, generalmajor Lercke, der afløste den langt mere humane landsdommer, Villum Lange, da han gik på pension omkring 1680.

fortælling h.c_edited.jpg

Kalø

– en borg fortæller sin historie

Gennem en personificeret fortælling følger vi Kaløs mere en d 700 års historie fra den første borg blev bygget til i dag, hvor resterne at borgens tunge tårn er symbolet på Nationalpark Mols Bjerge.


I 1313 byggede Erik Menved den første borg på den lille ø, Kalvø, syd for Rønde, hvor også landsbyen Bregnet og Bregnet Kirke skød op. Borgen blev brudt ned og opført igen af Valdemar Atterdag, hvor den havde sin storhedstid som et magtcentrum på Djursland.

på besøg hos Henrik Ibsen.jpg

Et Dukkehjem 

– nytænkning og katastrofe

Da tæppet gik for Henrik Ibsens nyeste skuespil, ”Et Dukkehjem” i 1879 var det naturalistiske teater blevet født. Men fødslen blev hård, for her viste Ibsen patriarkatets fald for åben scene, mens det gode borgerskab sad i salen og lamslåede fulgte med i, hvor slemt det kunne gå, når ægteskabet ikke længere var helligt, og husfaderen for bordende mistede sin autoritet sin ret til at bestemme over sin hustru.

Leonora Christina.jpg

Leonora Christian 

– kongedatter og fangenskab

UDSOLGT

Vi møder Leonora Christina i den sidste del af hendes liv, hvor hun boede på Maribo Kloster. Her fortæller hun om sit liv som kongedatter, hustru til Danmarks Rigshofmester og den skæbne, der ramte hende med Ulfeldts landsforræderi, der bragte hende 22 år i Blåtårns fængsel.

fortælling, Anna Sophie Reventlow.jpg

Anna Sophie Reventlow 

- komtesse og dronning på trods

UDSOLGT

Det er blevet Anna Sophies efterår. Hun er forskudt fra hoffet i København efter Frederik 4.’s død og lever i eksil i sit barndomshjem, Clausholm ved Randers. Her tænker hun tilbage på sit turbulente liv som kongens hustru til venstre hånd og senere dronning af Danmark og Norge, sin kærlighed til kongen og deres otte døde børn.

fortælling, Marie Grubbe.jpg

Marie Grubbe 

– adelsfrøken og færgekone

UDSOLGT

I 1711 fik Marie Grubbe besøg af Ludvig Holberg, der søgte ly i hendes hus, Borrehuset, på Falster. Her boede hun alen, efter en ulykkelig hændelse, der havde bragt hendes mand i Nyborg arrest. Holberg fortalte sin historie, og derefter lyttede han forbløffet til den historie, den gamle færgekone fortalte, og det er dén vi skal høre. 

Anna Sø, en heksekvinde.jpg

En heksekvindes bekendelser 

​– Anne Sø og Jørgen Arenfeldt

UDSOLGT

I slutningen af 1600 tallet blussede hekseforfølgelserne op i Jylland og her satte herremanden, Jørgen Arenfeldt på Rugård ved Ebeltoft, ind med stor iver. Det er Anna Søs historie, der folder sig ud, men med den også historien om herremanden og de mennesker, han forfulgte for hekseri og trolddom. 

Kalø.jpg

Kalø 

– en borg fortæller sin historie

UDSOLGT

Kalø har stået på sin lille ø i Kalø Vig i mere end 700 år. Borgen blev rejst, revet ned, rejst og revet ned igen. Med tiden blev den en borgruin som besøges af utallige mennesker hvert eneste år. Men til trods for, at borgen er gammel, slidt og der er meget lidt tilbage af det magtcenter, den var engang, har den i sin alderdom en ganske særlig værdighed med indgangen til Mols Bjerges Nationalpark. Det er borgen, der fortæller sin historie – nok er hun gammel og slidt, men også stolt over det liv hun har haft og, som hun har fået.

Øvrige fortællinger.jpg

Øvrige fortællinger:

St. St. Blicher
”Præsten i Vejlby”
”Hosekræmmeren”


H. C. Andersen
”Vinden fortæller om Valdemar Daa og hans døtre”
”Grantræet”
”Den grimme ælling”
”Kejserens nye klær”
”Hvad fatter gør, er altid det rigtige”


Molbohistorier og historien om Ane og hendes ko, Maren


Jul
”Grantræet”
Selma Lagerlöfs legende om ”Den hellige nat”
”Peters Jul”


For de små mennesker
Historier ud fra mine bøger om ”Troldene fra Stor-En” og ”Maren Muhko”


Lyt og tegn

Hvor børnene lytter til historien og tegner det, de har hørt. Et arrangement jeg fortæller og billedkunstner og forfatter, Kirsten Illeborg, på smuk pædagogisk vis viser børnene til rette med at tegne.

Kontakt mig

Telefon: 50 15 56 95

E-mail: lisbeth.weitemeyer@mail.dk

 

Med venlig hilsen

Lisbeth Weitemeyer

Klar Scene

CVR 29 494 738

2025

bottom of page